Истинската причина да намаляват спестяванията по депозитите на българите

Автор: Атанас Ненов

13.12.2021

 В последно време попадам на доста статии в интернет пространството, които твърдят, че кризата е принудила хората да посегнат на депозитите си, за да покрият сметките.

 Това може да е така, но за много малка част от българите. Подобни лъжливи новини имат за цел само да ни втълпят колко беден е българинът и колко е трагично положението ни. Да, вярно е, че депозитите намаляват, но причината е друга.

 Като собственик на бизнес и финансов консултант, се срещам с много хора всеки ден и наблюденията ми са коренно различни. С увереност мога да твърдя, че не сме толкова бедни. Да, не сме богати, но не сме и бедни.

 Истинската причина за намаляване на депозитите е, че повечето хора бавно, но постоянно, увеличават своята финансова култура. Разбраха, че да държиш парите в банка освен загуби, друго не може да донесе. Търсят все повече възможности за инвестиции и пренасочват спестяванията си в различни финансови инструменти. Започнаха да планират бъдещите си финансови цели и да планират постигането им. Търсенето на личните финансови консултанти расте все повече и професията става все по разпознаваема.

 Имаме още много път да извървим докато достигнем западните страни, където подобни неща са практика от години, но сме в правилната посока.

 Това са моите наблюдения от стотиците срещи, които съм правил с мои клиенти за последните няколко години. Вярвам, че всеки един от нас може да повиши стандарта си на живот, стига да го поиска и да се информира как може да го постигне.

ЗАПАЗИ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ