ТОП 5 актива, които ще защитят парите ни от инфлация

Автор: Атанас Ненов

24.02.2022

 Всеки знае, че левът днес не е със същата стойност както преди 10 години. Това така е заради инфлацията. Инфлацията измерва средната цена на „кошница“ с продукти и услуги в една икономика. Отнася се кум учеличението на цените за определен период от време. В резултат, определено количество валута ще може да купи по-малко стоки и услуги от преди. Поради тази причина е много важно да намерим правилните стратегии и инвестиции за справяне с инфлацята.

 Процента на инфлация зависи от различни събития, като увеличения на суровините, като петрола и резки увеличения на заплатите са два от факторите, които влияят на инфлацията.

 Инфлацията е естествено явление в пазарната икономика. Има много начини за справяне с нея. Опитни инвеститори вземат предвид инфлацията, когато планират инвестициите и избират такива, на които доходноста превъзхожда инфлационния процент.

 Познавайки активи, които по време на инфлация отбелязват ръст, могат да помогнат на портфолиото ти да расте.

Топ 5 актива за справяне с инфлацията

1. Злато

 Златото от край време е смятано за сигурна инвестиция по време на инфлация. Повечето хора гледат на златото като алтернативна валута. Особено в държави, в които правителствената им валута се е обезценила, златото става основна разменна монета. Златото е физически актив с ограничено количество на земята и това обуслявя стабилността му като разменна монета.

 Въпреки стабилността, златото не винаги е най-доброто, в което можем да инвестираме по време на инфлация. Когато расте инфлацията, централните банки обикновено увеличават лихвените проценти. Инвестицията в злато може да ви запази парите, но няма да ви донесе доходност, или ако има, тя ще е минимална. По-добрият вариант е парите да се вложат в актив с добра доходност, а такъв е този, който расте, когато лихвеният процент се покачва.

 Златото е чудесен иструмент за запазване на стойността на парите. В едно силно портфолио диверсификацията е ключова. Златото е препоръчително да бъде част от твоето портфолио.

2. Стоки и суровини

 Това е широка категория, която включва зърно, ценни метали, електричество, петрол, хранителна промишленост, както и чуждестранни валути и други финансови инструменти. Суровините и инфлацията имат специална връзка, където суровините са индикатораът за измерване на инфлацията. Когато нараства цената на суровината, аналогично нарастват и цените на продуктите, които се произвеждат от нея. Така парите ни нарастват заедно със инфлацията.

 За наше щастие не се налага да ходим и да купуваме суровини в промишлени количества физически, за да се предпазим. Имаме възможността да инвестираме в така наречените индексни фондове (ETFs). Какво точно представляват може да прочетеш ТУК. Така ще получиш необходимата девирсификация и доста добра доходност на парите си.

 Преди да инвестираш в такива фондове, имай предвид, че суровините са много волатилни и трябва да се планират внимателно. Цената им зависи от търсенето и предлагането.

3. Индексни фондове

 Акциите са се доказали, като актива с най-голям потенциал в дългосрочен план. Най-общо казано бизнесите, които печелят от инфлация, са тези, на които им е необходим малък капитал. Докато тези, които се занимават с природни ресурси, са губещи от инфлацията.

 Това значи, че е много важно да подберем правилно индексния фонд, когато става въпрос за инфлация. Фондове, които следят компании в телекомуникациите, енергетиката и технологиите са много подходящи, защото не им е необходим голям капитал и теоретично трябва да печелят при инфлация. Единственото много важно нещо при тях е правилният избор на фонда или фондовете.

 Може да прочетете как работят те ТУК.

4. 60/40 % акции и облигации

 Разпределението 60/40 се счита са сигурно при традиционното портфолио. Можеш сам да инвестираш и да си разпределиш активите или да платиш на финансов съветни да свърши работата вместо теб. Принципно това е лесна инвестиционна стратегия, но си има недостатъци. Сравнено с индексните фондове и стоките, доходността му е доста по-малка за дълъг период. Разликите в крайните суми са значителни.

5. Фондове за недвижими имоти

 Това са фондове, които притежават и инвесират в недвижими имоти с цел възвръщаемост. Цените на имотите обикновено се повишават, когато се повишава и инфлацията. Тези фондове купуват ключови имоти на пазара и изплащат дивиденти на инвеститорите си.

 Недостатък при тях може да бъде чувствителността им от търсенето и предлагането на други високодоходни активи. Когато лихвените проценти растат по време на инфлация, обикновено инвеститорите пренасочват инвестициите си към ценни книжа. Друг недостатък може да бъдат данъците на имотите, които увеличават оперативните разходи. Тези разходи може значително да намали доходността.

ЗАПАЗИ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ