Замислял ли си се колко пари ще са ти необходими за пенсия?

Автор: Атанас Ненов

15.07.2022

 Повечето хора, в трудоспособна възраст, вече не си правят илюзии, че държавната пенсия ще им осигури прекрасни старини. Всички имаме родители, баби и дядовци и знаем как живеят те с пенсиите си. Вече знаем, че отговорността да си планираме пенсията се пада на нас самите.

 Как обаче да изчислим колко пари ще са ни нужни?

 Това е сложно начинание, защото има много разходи, които не можеш да калкулираш и предвидиш. Не е като да планираш почивка, при която разходите ти са фиксирани. Нека все пак да разгледаме няколко всеобщи правила.

В дебелите книги по финансова грамотност и лични финанси пише:

 • Препоръчително е да си заделил поне 10 пъти годишния си доход до 65-тата си годишнина.
 • Добра практика е да спестяваш поне 10% от месечния си доход за пенсия.
 • Ако до 55-тата си годишнина не си се подготвил за пенсионирането си, се подготви за работа до живот.
 • Три ключови въпроса, които ще ти помогнат да определиш нужната сума за спокойни старини.

 • Колко ще са разходите ти на година, след като се пенсионираш?
 • Колко пари ще ти носят инвестициите ти на година?
 • Колко дълго ще живееш?
 •  Никой от тези въпроси няма точен отговор. Това, което можеш да направиш, е да следваш някои препоръки на база статистики и да прецениш индивидуално за себе си.

  Колко ще са разходите ти на година след като се пенсионираш?

   Съветът е да се придържаш към едно просто правило.

   Планирай да запазиш поне 80% от месечния си дохода си след пенсиониране. Това е критичният минимум, който ще ти осигури запазване на стандарта на живот и да не се притесняваш за сметките.(Държавата грубо осигурява 30%. Останалото от къде ще дойде си е наша отговорност). Пример: Ако преди пенсиониране си вземал 100лв. заплата. От държавата грубо можеш да очакваш 300лв, а минимума да си запазиш стандарта на живот е 20% от 1000лв, са 800лв. От къде ще дойдат останалите 500лв. е въпросът. Разбира се трябва да се целиш доста по високо, но 80% е добър старт.

   Вземи под внимание и възможността, че разходите ти в някои сфери, е възможно да се увеличат (здравеопазване, пътуване), а в други да намалеят (например, ако си изплатил кредитите си)

  Колко пари ще ти носят инвестициите ти на година?

   За съжаление все още много малък процент от Българите имат нужните инвестиции за да разчитат на силата на сложната доходност. Все още финансовата ни култура е доста ниска и не се възползваме напълно от различните инструменти, до които имаме достъп. Ако се погрижиш от рано, съвсем спокойно можеш да печелиш няколко хиляди на година от сложна доходност.

   Други инвестиции са наеми, ренти, които ще ти помагат с приходите.

  Колко дълго ще живееш?

   Освен ако не разполагаш с кристална топка, предполагам, че не знаеш точно кога ще завърши земният ти път. Това означава, че можем само да направим предположение базирано на статистика. Средната продължителност на живота в България за 2020 е 75г. ( една от най-ниските в Европа), с тенденции за увеличение. Взели под внимание също и генетичната ти наследственост и качеството ти на живот.

  ЗАПАЗИ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ