Готов ли си да бъдеш богат?

Автор: Атанас Ненов

11.03.2023

 Това може да ти звучи като много глупав въпрос. В крайна сметка кой не е готов да бъде богат? Обаче на практика се оказва, че трябва да си готов за богатството. Ако нямаш правилния майндсет или необходимата дисциплина, няма да успееш да натрупаш състояние без значение колко „готов“ се чувстваш. Има няколко неща, на които трябва да обърнеш внимание, за да разбереш дали наистина си готов.

Живей с мисълта за бъдещето.

 Ако живееш само ден за ден или месец за месец, най-вероятно не си готов за богатството все още. За да натрупаш състояние, трябва да можеш да отложиш някое малко удоволствие днес, за много по-голямо в бъдеще. В случая с финансите, това означава най-просто спестяване по правилния начин за постигане на финансово успешно бъдеще. Ако живееш на момента, най-вероятно харчиш много пари за неща, които харесваш, но лишаваш бъдещото ти “Аз” от такива. За да трупаш пари, трябва да имаш бъдещето предвид.

Не се опитвай да бъдеш като богатия съсед.

 Без значение колко богат ставаш, винаги ще има някого някъде, който има повече от теб. Да се опитваш да бъдеш като съседа, който има по-хубава кола, е безпочвено. Убеди се, че не харчиш безсмислено, само за да впечатлиш приятелите си или семейството. Няма нищо лошо в това да си купиш нова кола или скъп телефон, след като си постигнал някакъв успех, но попадайки в капана да харчиш повече и повече, само и само да се състезаваш със съседа си, ще ти попречи да натрупаш трайно богатство.

Имаш ли необходимата дисциплина?

 Ако се бориш с основните неща като бърз кредит с висока лихва или кредитна карта, може да не си готов да забогатяваш. За да станеш богат, първо трябва да овладееш основните неща – финансовата дисциплина трябва да ти стане втора природа. Няма нищо срамно в това да потърсиш помощ от експерт или да отделиш време да прочетеш книги, които да развият финансовата ти грамотност. Мога да ти препоръчам една книга, която е задължителна за всеки, който иска да бъде финансово грамотен. Казва се „Най-богатия човек във Вавилон“ от Джордж С. Класон. Изграждането на основите е задължително за натрупването на пари.

Животът има посока и цел.

 Може би вече имаш необходимите основи, имаш добри доходи, успяваш да спестяваш и харчиш разумно според възможностите си, но някак си не успяваш да изградиш дълготрайно богатство и да достигнеш финансова независимост. Причината за това е , че най-вероятно нямаш посока или цел. Ще ти е много трудно да намериш мотивация, ако нямаш ясна точна цел, към която да се стремиш. Има ли смисъл от парите просто ей така да ги имаш? Не забравяй да преследваш мечтите си и най-важното – да планираш тяхното осъществяване.

Ти си достатъчно зрял.

 Колкото повече остаряваме, толкова по зрели ставаме и мисленето ни се променя. Променят се също така навиците ни относно харчене и спестяване. Истината е, че колкото по-млади сме, толкова повече време имаме парите ни да работят за нас. Проблемът е, че на млади години доходите ни обикновено не са толкова високи, а и приоритетите ни са различни. Въпреки това няма възрастова граница в трупането на богатство. Ако имаш зрелостта и дисциплината да планираш финансите си и да отделяш пари на млади години, ще те очаква едно изобилно и вълнуващо бъдеще.

ЗАПАЗИ СВОЯТА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ